Zorgstandaard Eetstoornissen
Beginnende eetproblemen kunnen een eetstoornis worden.
- Bij anorexia nervosa voel je je dik, terwijl je juist te weinig weegt.
- Bij boulimia en eetbuistoornis heb je heftige eetbuien.
- Bij de eetstoornis ARFID (vermijdende restrictieve voedselinname stoornis) wil of durf je bepaald voedsel niet te eten en/of eet je te weinig.
Eetstoornissen zijn ernstige aandoeningen die niet vanzelf overgaan. De Zorgstandaard Eetstoornissen beschrijft wat de beste zorg en behandelingen zijn voor mensen met een eetstoornis.
Samen beslissen over welke zorg het beste past
Bij een eetstoornis vinden patiënten zichzelf vaak niet ziek, of schamen zich zo voor hun gestoorde eetgedrag dat ze geen hulp zoeken. De zorgstandaard biedt professionals kennis over hoe je een eetstoornis herkent, wat lichamelijke en psychologische kenmerken zijn en hoe je daar het beste zorg voor kunt bieden én zoeken. Ook voor patiënten biedt het handvatten voor het vinden van de best passende zorg zodat hulpverlener en patiënt samen een goede beslissing daarover kunnen nemen.
De zorgstandaard geeft aanbevelingen voor de zorg aan kinderen ouder dan 6 jaar, jongeren, adolescenten en volwassenen met een van de volgende eetstoornissen zoals geclassificeerd in de DSM-5:
- anorexia nervosa (AN);
- boulimia nervosa (BN);
- eetbuistoornis (BED);
- vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID).