Veel gezocht: registreren, contact, over ons

Home K-EET Bouwsteen 5
Image

K-EET Bouwsteen 5

Realistisch frame rondom eetstoornissen

Een eetstoornis is een psychische aandoening, waarover negatieve vooroordelen en negatieve stereotyperingen in omloop zijn. Deze stigmatisering kan leiden tot sociale afwijzing en uitsluiting. De belangrijkste vooroordelen zijn dat mensen met een psychische aandoening onvoorspelbaar zijn en niet in staat sociale rollen naar behoren te vervullen. Dat mensen met een psychische aandoening zijn zelf verantwoordelijk voor hun toestand. En dat de aandoening is chronisch en de prognose is slecht.

Het is belangrijk stigmatisering van eetstoornissen te tegen te gaan en normalisering te bevorderen, zowel op maatschappelijk als op individueel niveau. Dit kan door het bespreken van eetstoornissen (en ander psychische problemen) en het geven van voorlichting daarover. Dit helpt kinderen, jongeren en hun ouders en het helpt het zorgprofessionals om het belangrijke werk met trots en plezier te doen. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is het bewust inzetten van een realistisch frame in de berichtgeving rondom eetstoornissen.

Daarnaast moet er aandacht komen voor de inzet van ervaringsdeskundigheid. Hoewel de professionalisering van ervaringsdeskundigheid nog in volle gang is (er is nog geen beroepsregister), zetten al veel gespecialiseerde instellingen ervaringsdeskundigheid op het gebied van eetstoornissen in.

Onder deze bouwsteen vallen de volgende twee projecten:

  • Campagne ‘vroegsignalering en bespreekbaar maken van eetstoornissen’
  • Podcastserie ‘First Eet Cast’

Verkennend onderzoek t.b.v. campagne ‘vroegsignalering en bespreekbaar maken van eetstoornissen’

Patiëntenvereniging WEET heeft een speciale campagnewebsite opgezet, hetgaatnietovereten.nl. Hier vind je concrete voorbeelden van signalen die je op zou kunnen pikken van iemand in je naaste omgeving die misschien een beginnende eetstoornis heeft. En handvatten voor hoe je een gesprek hierover kunt beginnen.

Vroegtijdig signalering van de ontwikkeling van een eetstoornis is belangrijk, hoe eerder een eetstoornis wordt opgemerkt hoe beter.

Podcastserie ‘First EET cast’

In de 10-delige podcastserie ‘First EET cast’ gaan ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten, verpleegkundigen en artsen met elkaar in gesprek over het erkennen, behandelen en herstellen van elke mogelijke eetstoornis. Bij vrouwen en bij mannen. Annemarie van Bellegem, kinderarts en betrokken bij K-EET licht toe waarom ze het initiatief nam en waarom samenwerking in eetstoornissenzorg zo belangrijk is.

Ervaringsdeskundigen zoals voormalig Miss Nederland Denise Speelman, model Joann van den Herik en schrijfster Tatjana Almuli proberen met hun open- en eerlijkheid het stigma rond eetstoornissen te doorbreken. De gesprekken die zij voeren met de experts kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma en kinderarts Annemarie van Bellegem vormen de basis van de ‘First EET cast’.

De afleveringen zijn te beluisteren via het platform First EET kit (firsteetkit.nl) en Spotify. Er komt regelmatig een nieuwe aflevering online via Spotify en www.firsteetkit.nl. De opnames onder leiding van Ciana Mayam zijn tevens te bekijken via YouTube.

Beluister de First EET cast via: