Klaske Glashouwer benoemd als bijzonder hoogleraar eetstoornissen bij Accare en RUG
Eetproblemen onder jongeren zijn een belangrijk probleem met verstrekkende gevolgen voor zowel de jongeren zelf als hun omgeving. Een eetprobleem wordt nu nog vaak (te) laat herkend. Ondanks goede bestaande behandelingen knappen sommige jongeren nog onvoldoende op en blijft een groot aantal jongeren onbehandeld. Dit vraagt om dringende aandacht en actie.
Benoeming van bijzonder hoogleraar
Marco Bottelier, bestuurder bij Accare: ‘Vanuit onze visie dat we er willen zijn voor kinderen en jongeren met complexe problemen én vanuit onze doelstelling om wetenschap en klinische praktijk meer met elkaar te verbinden zijn wij er trots op dat Klaske Glashouwer deze leerstoel op het gebied van eetstoornissen gaat bekleden. Vroegtijdige herkenning en goede behandeling van eetproblemen is heel belangrijk, daarom willen we onze kennis en kunde op dit onderwerp verder verbeteren.’
Accare heeft, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), een nieuwe leerstoel ingesteld om wetenschappelijk onderzoek naar eetstoornissen bij jeugdigen te bevorderen. Klaske Glashouwer heeft een indrukwekkende wetenschappelijke staat van dienst, met een specifieke focus op onderzoek naar eetstoornissen. Ze heeft zich onderscheiden door haar betrokkenheid bij vele onderzoeken, publicaties, begeleiding van promovendi en landelijke inzet en samenwerking op dit gebied. Als onderzoeker, gz-psycholoog en cognitief gedragstherapeut brengt ze de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek bij elkaar. Zij is voorzitter van de sectie Eetstoornissen en obesitas van de VGCt (Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën) en daarnaast betrokken bij een lerend netwerk van eetstoornis instellingen, LEUKK, een van de initiatieven van K-EET (landelijke ketenaanpak eetstoornissen).
Klik hier om verder te lezen.