Veel gezocht: registreren, contact, over ons

Home Nieuws Verslag onderzoekersdag NAE

Gepubliceerd op 06/10/2022

Image

Onderzoekers-dag NAE

Bij onderzoekers met een focus op eetstoornissen in Nederland bestaat al langer de wens om elkaar in netwerk vorm te ontmoeten. Vanuit de NAE is daarom op 30 september een eerste bijeenkomst georganiseerd voor onderzoekers op het gebied van eetstoornissen. Een bijzondere bijeenkomst, want voor het eerst kwam een grote groep onderzoekers (ca. 35 mensen) bij elkaar om kennis te maken en informatie uit te wisselen. Of zoals een deelnemer aangaf: “ik zie nu wie Dingemans et al., in het echt is”. Bijna alle onderzoeksgroepen waren vertegenwoordigd en de sfeer was enthousiast en informeel.

Alexandra Dingemans (Ursula) en Unna Danner (Rintveld) gaven een presentatie over hun samenwerking in een concreet voorbeeld van onderzoek naar Cognitieve Remediatie Therapie binnen hun beider instellingen; wat goed hielp en waar ze tegenaan zijn gelopen, hun visie op de do’s en dont’s van samenwerken op het gebied van onderzoek.

Neeltje de Wit gaf een presentatie over het LEUKK project: een pilot onder 5 instellingen met 5 variabelen om samen met elkaar en van elkaar te kunnen leren om uiteindelijk betere zorg te kunnen bieden.

Na een korte toelichting over de Academy for Eating Disorders (AED; of de internationale versie van de NAE) en een oproep om het congres bij te wonen (zie ook https://www.aedweb.org/aed-events/iced-2023), konden alle onderzoekers met elkaar speed-daten en middels een pitch nader kennismaken.

Aan het eind van de bijeenkomst zijn er ideeën uitgewisseld om deze bijeenkomst te vervolgen en door te ontwikkelen, en is er een eerste brainstorm sessie gedaan over resultaten van onderzoek beter en/of sneller verspreid kunnen worden bij de klinische praktijk (behandelaren, managers etc). Zo zijn er ideeën om een platform te starten waarin publicaties worden gedeeld, maar ook een netwerk voor junior onderzoekers en andere manieren om elkaar sneller te kunnen bereiken.