Veel gezocht: registreren, contact, over ons

Home Nieuws Positieve resultaten van traumabehandeling tijdens een eetstoornis met ondergewicht

Gepubliceerd op 15/04/2022

Positieve resultaten van traumabehandeling tijdens een eetstoornis met ondergewicht

Marieke ten Napel, klinisch psycholoog/psychotherapeut bij GGNet Amarum, onderzocht de behandeling van posttraumatische stress stoornis (PTSS) bij klinisch opgenomen patiënten met een eetstoornis en ondergewicht. Voor de behandeling van PTSS werd gebruik gemaakt van Imaginaire Rescripting. Dit is een traumabehandeling waarbij men probeert de betekenis van de traumatische ervaring te veranderen.

Veilige interventie
Uit het onderzoek blijkt dat Imaginaire Rescripting zorgt voor een vermindering van posttraumatische stress symptomen. De behandeling zorgde verder voor een vermindering van negatieve emoties als angst, schaamte, schuld en walging en van negatieve gedachten over de wereld, over zichzelf en over het lichaam. Tevens werd gevonden dat moeilijkheden met het reguleren van emoties verminderden.
Belangrijke uitkomst is dat hiernaast de eetstoornis symptomen verminderden en het gewicht toenam. Er was dus geen negatief effect van de traumabehandeling op de eetstoornisbehandeling.
Imaginaire Rescripting bleek een veilige interventie te zijn voor patiënten met een eetstoornis en ondergewicht.

Belang van het onderzoek
Dit is een belangrijk onderzoek omdat deze patiënten:
– vaak geen behandeling voor PTSS krijgen vanuit de veronderstelling dat psychologische behandeling ten tijde van ernstig ondergewicht niet aanslaat en
– zij vaak minder goed reageren op de behandeling van de eetstoornis dan patiënten die geen PTSS hebben.

Publicatie
Het onderzoek werd gepubliceerd in het in het online tijdschrift ‘Journal of Eating Disorders’ en is te lezen via onderstaande link: “Treating PTSD with Imagery Rescripting in underweight eating disorder patients: a multiple baseline case series study.”

Marieke ten Napel-Schutz is klinisch psycholoog/psychotherapeut, groepstherapeut, senior schematherapeut en supervisor. Zij is werkzaam als plv. hoofdopleider van de GZ-opleiding bij Radboud Centrum voor Sociale Wetenschappen en werkt daarnaast bij Amarum GGNet, expertise centrum voor eetstoornissen. Marieke is bezig met haar promotie traject aan de Universiteit van Amsterdam en hoopt in 2022 te promoveren.