Veel gezocht: registreren, contact, over ons

Home Nieuws Uit de andere media

Anorexia is de ultieme streefziekte: een spiegel voor de samenleving - De Correspondent

Gepubliceerd op 03/11/2021

Image

Anorexia is de dodelijkste van de psychische aandoeningen

5 tot 10 procent van de patiënten overlijdt. Wat maakt de zorg voor anorexiapatiënten zo moeilijk? Het antwoord heeft te maken met de complexiteit van de stoornis, maar zegt ook veel over de onverzadigbare behoefte aan meetbare en pasklare oplossingen voor rommelige, existentiële problemen.

De eerste keer dat een cliënt van haar overleed was in 2016. Elisabeth Thiadens zat toen zeven jaar in het vak en begreep niet hoe het had kunnen gebeuren – iedereen in de kliniek was zo hoopvol geweest. Ze was aangedaan, vertelde de gedragstherapeut. ‘Maar ik dacht ook: nu moeten we doorzetten om uit te vinden hoe we deze doelgroep wél goed kunnen helpen. En nu, vijf jaar later, weet ik het nog steeds niet.’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het twee jaar geleden al zijn ‘grootste hoofdpijndossier’, en inmiddels is het de Nederlandse anorexiazorg voor jongeren loopt over én Al voor corona zaten klinieken vol, waren de wachtlijsten lang, en werden patiënten die naast anorexia ook nog met andere aandoeningen kampten van het kastje naar de muur gestuurd. Ook kwamen hartverscheurende verhalen naar buiten over kinderen van wie het leven niet gered kon worden. Want wie anorexia heeft, eet veel te weinig, of beweegt veel te veel, of allebei, en bereikt zo een gevaarlijk laag lichaamsgewicht – levensgevaarlijk laag, soms.

Lange wachtlijsten en de rigiditeit van het systeem vormen overal in de ggz een probleemzeker sinds de verantwoordelijkheid voor deze zorg naar de gemeenten is overgeheveld. Anorexia is, mede vanwege het extreme karakter ervan, misschien wel het meest zichtbare voorbeeld van wat er misgaat.

Lees verder..

Naar artikel in De Correspondent